Kan İğnesi (Neupogen) Hakkında

Tuğberk'in hastalığı sürecinde bir çok kişiyle tanıştım. Hayriye'de tanıştığım tatlı ve gönlü güzel insanlardan biriydi. Kan iğnesi hakkında yazı teklifimi geri çevirmeyerek yazdı. Teşekkürler Hayriye'cim..

Hayriye'nin kaleminden Kan İğnesi (Neupogen) Hakkında;

Merhabalar;

Henüz 5,5 aylıkken Nöroblastom teşhisiyle hastaneye yatışı yapılan kızım Azra'nin tedavi süresi boyunca kullandığı "Neupogen" adlı ilacın kullanımına dair deneyimimizi yazmayı bahane ederek; öncelikle  bloğun  baş kahramanı Tuğberk ve  güzel annesi Sevgili Merve'ye bloğu oluşturarak güzel bir hizmete öncülük ettikleri için çok teşekkür ederim.

Kısa bir hikayemizle ilacın kullanımı ile ilgili naçizane bilgi ve deneyimimizi paylaşmak isterim:

 Kızım Azra'yi 4,5 aylıkken hafif burun akıntısı ve öksürük şikayetiyle doktora götürdüğümüzde, doktorun el ile muayenesi sonucu karaciğerinin büyük olduğunu ve derhal ultrason çekilmesi gerektiğini öğrendik. Ultrason sonucunda karaciğer üzerinde 5 adet kitle olduğunu öğrenince hemen üniversite hastanesine gönderildik.  İl il MR çekimi için çocuk anestezi ekibi ararken İstanbul'da bulduk kendimizi. Bu hastanede MR çekimi, biyopsi, rapor sunucu,teşhis, tanı süreci derken aradan 1 ay geçti ve Azra 5,5 aylıkken Nöroblastom 4. Evre teşhisiyle ilk kemoterapisini aldı.  O dönemde sadece anne sütüyle beslendiği ve kemoterapi yüzünden iştahsız olduğu için değerleri oldukça düşüyordu.  

Değerlerinin yükselmesi için  her kemoterapinin bitiminden en az 24 saat geçecek şekilde Neupogen isimli insulin enjektörüyle subkutan (deri altı enjeksiyon) uygulanan; dozu hastanın yaş ve kilosuna göre hesaplanan bir iğne uygulanırdı. Bu ilacı en az 3 gün aldı ama düzenli aralıklarla  (3 veya 5 gün sonra) hemogram takibi yapılarak daha fazla aldığı da oldu.  Değerlerine göre doktorun 3 veya 5 gün daha devam edin veya kesin diye talimatına göre hareket edildi.

İlacın uygulanışı oldukça basit olsa da biz asla kendimiz uygulamadık. Açıkçası hastanede bir çok annenin çocuğuna uyguladığına şahit oldum ama ben asla kendimde o cesareti bulamadım. Çünkü bir keresinde bir hemşire bana "99 kez yaparsın sorun yaşamazsın, bu işi öğrendiğini zannedersin ama 100. seferinde sorun yaşayıp yaşamayacağını bilemezsin"  dedi.


Bunun üzerine her zaman işin ehline yaptırmak üzere bazen Azra'yi hastaneye taşıdık, bazen -bulursak- eve hemşire çağırdık. Ta ki karlı ve yolların kapalı olduğu bir günde  mahallede oturan emekli bir ebe teyzeyle tanışana kadar. Son birkaç kürde sağ olsun hep o geldi ve Azra'yi  dışarı çıkarmak zorunda kalmadık.  

Neupogen bildiğim kadarıyla oldukça pahalı ve özellikle sigortasız hastaların hem bulmakta hem almakta zorlandığı bir ilaç. (Evet bizim dönemde sigorta karşılıyordu ama şimdi ki sistemi bilmiyorum) 1 kutunun içinde 8 veya 10 enjektör ve ayrı bir şekilde iğneleri (insülin iğnesi gibi) bulunuyor.  

Bu ilaç özellikle ve özellikle buzdolabında saklanmalı ve soğuk uygulanmalı. Zaten eczaneden alınca da buz kalıbı ile alınır ve direkt buzdolabına konulur. ASLA dondurulmamalıdır. Çocuğun boyuna, kilosuna ve yaşına göre alacağı miktar doktorlar tarafından hesaplandıktan sonra, söylenen gerekli miktar kullanılacak enjektöre çekilir ve kalan kısım tekrar kullanılmak üzere buzdolabına kaldırılır.  İğneyi bir yerden bir yere taşımak zorundaysanız, kesinlikle ısınMAMAsı için mutlaka buz kalıbı kullanmanız gerekecektir.  

Kızımın tedavisi tamamen biteli neredeyse 1 yıl olacak ve kızım 3 yaşını doldurmak üzere.  Geçen süreçle ilgili -unutmak istediğimizden olacak ki- bir çok şeyi unuttuk. Bu yazımda az da olsa hatırladıklarımla yardımcı olabilirsem ne mutlu.

Tüm çocukların hasta yatağından kalkıp parklarda,bahçelerde, oyun alanlarında yaşıtlarıyla özgürce, risk taşımadan oynaması umuduyla, 

Sağlıkla...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nöroblastom Teşhis Edilirken Dikkat Edilmesi Gereken Testler - 1

Port Nedir? Takılması Gerekir mi?