Nöroblastom Teşhis Edilirken Dikkat Edilmesi Gereken Testler - 2

Nöroblastom teşhis edilirken kullanılan başka bir test daha var. Çok önemli olduğu için hakkında ayrı bir sayfa açmak istedim.

Tümöre dair Moleküler İnceleme Testi.

Yani tümörün genetiğinin incelenip çeşitli genlerin değişiminin yapılacak işlemler sonucu izlendiği test. Ve bu test sonrasında çıkan sonuçlara göre tümörün hangi risk grubuna ait olduğu belli oluyor.



TPOG (Türk Pediatrik Onkoloji Grubu) yayınladığı Nöroblastom Tedavi Protokolüne bakarsanız (buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz), bu konuda şunlar yazar (syf 49);

"MOLEKÜLER GENETİK ÇALIŞMALAR
Nöroblastom klinik davranışı bakımından olduğu kadar tümör hücrelerinde gözlenen genetik değişiklikler bakımından da hetorejen özellik gösteren bir tümördür.... Nöroblastom olgularında çeşitli edinsel genetik değişiklikler gözlenmektedir. Bu değişiklikler arasında MYCN onkogeninin amplifikasyonu, 1p36 ve 11q23 kromozom bölgelerinin delesyonu, 17 no’lu kromozomun uzun kolunda gözlenen dengesiz kopya sayısı artışları yeterince tanımlanmış olup, bu değişikliklerin tümör davranışı ve tedaviye yanıtla birliktelik gösterdiği bilinmektedir."

Tedavi Protokolünü okuduğunuz da tedavinin risk gruplarına göre farklılaştırıldığını görürsünüz. Yani eğer yüksek risk grubunda ise daha ağır bir tedavi protokolü izlenirken, orta risk daha hafif ve düşük riskte ise bazen tedavi yerine gözlem bile yapılabiliyor. Gene hastaya göre düzenleniyor tabi ki. Biliyorsunuz ki kanser kişiye özgü çeşitlilik gösterebilen bir hastalıktır. Tedavisi de kişiye özgü planlanıp detaylandırılabilir.

Evrelendirme bundan tamamen ayrı bir durum. O tümörün ne kadar yayıldığı ve vücudu sardığıyla ilgili iken. Risk grubu tümörün içeriği hakkında bilgi veriyor ve buna göre tedavi planı oluşturuluyor. 3 adet risk grubu var, Yüksek, orta ve düşük risk grubu.

TPOG 2009 Nöroblastom Tedavi Protokolü, Risk Grubu Tanımlama Tablolaları

Söz konusu test için tümörün, en uygun olduğu yerden biyopsi yapılıyor. Mesela Tuğberk'in ana tümörü börek üstü bezinde olmasına rağmen, karaciğere daha kolay ulaşılabilir olduğu için Karaciğerindeki tümörlerden parça aldılar.

Alınan parça yuvarlak bir kap içerisinde bir sıvı içerisine konuluyor hemen. Sonrasında taşımaya uygun aparatlar içerisine koyup, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'ne acil göndermeniz için size veriliyor.

Biyopsi sonrası bizimle gelen asistan kabın içerisindeki ip gibi parçaları bana gösterdiğinde, inanılmaz bir şey hissetmiştim. Tanımlayamıyorum ama biraz öfke, biraz üzüntü, biraz şaşırma diyebilirim sanırım. Bu lanet parçalar mı benim oğlumu bu hale sokuyor demiştim içimden. Neyse.. Biz örneği gönderdikten yaklaşık 3 hafta sonra sonucu geldi. Sonuçta yukarı da bahsi geçen; genetik incelemeler yer alıyor. Tuğberk'in raporunun sonuç bölümü şu şekilde idi.

Tuğberk'in Tümör'ünün Genetik İnceleme Sonucu
Tuğberk'in N-myc amplifikasyonu negatif çıktığı için çok şanslıydık. Bu Tuğberk'i direk yüksek risk grubundan, orta risk grubuna attı ve tedavisi ona göre şekillendi. 17q25 kazancının pozitif olması ise Orta Risk Kötü Histoloji grubuna koydu. Bu konuda biraz araştırma yaptım. Bir kaç makale de bu genetiğin ilerleyen zamanlarda hastalığın tekrarlamasına dair ipucu verdiğini söylüyordu ama sonuçta tıp bilimini okumadım ve bu konu üzerinde çok da durarak kendimi karamsarlığa sürüklemek istemiyorum. Sanıyorum ki Tuğberk'in sonucu gelmeden direk kemoterapiye başlama nedenleri, Tuğberk'in 50 günlük yani 6 aydan küçük olması, ve tedavi protokolüne göre 6 aydan küçük bebekler için kullanılabilecek tek bir kemoterapi protokolü olması. O protokolde A7 protokolü. Kemoterapi seanları hakkında daha sonra yazacağım.

Bu yazıyı da şu yüzden yazdım. En son hastaneye yattığımız da karşılaştığım anneler ve internetten konuştuğum bazı anneler çocuklarının hangi risk grubuna ait olduğundan ve sonraki tedavinin ne olacağından habersizler. Bu da onların daha çok çaresiz ve karamsar hissetmelerine neden oluyor. Her şeyi de doktorlarımızdan ve hocalarımızdan öğrenemiyoruz vakit yetersizliğinden dolayı. Umarım basit ve açıklayıcı olmuştur.

Tüm çocuklarımıza acil şifalar diliyorum.

Sevgiyle




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nöroblastom Teşhis Edilirken Dikkat Edilmesi Gereken Testler - 1

Port Nedir? Takılması Gerekir mi?